Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, April 23, 2014

Kenapa McD itu Sedap [Fries]


Assalamu'alaikum

harini kita bercerita tentang makanan feveret kegilaan ramai orang tapi kena boikot. apa lagi kalau bukan McD. aku takmau cerita pasal boikot2 tu. tak best. kita cerita di sebalik apa bahan sebenar yang pihak McD ni guna untuk masak produk2 dorang neh iaitu Fries. *nama pun student enjinia. mau ada unsur2 kimia sikit kan :p

Kalau kat US, Fries ni akan dijual lebih laku berbanding burger sebab memang sangat2 jadi kegilaan penduduk kt US. Sebab utama Fries ni jadi lazat adalah disebabkan minyak yang dorang gunakan untuk menggoreng Fries tersebut iaitu campuran 7% minyak biji kekabu dan 93% lagi adalah minyak dari lemak2 tepu lembu. paham tak ni? meh aku tunjuk gambar

*ni adalah minyak yang dorang buat dari biji kekabu

*ni adalah lemak tepu dari lembu. korang mesti akan perasan bila sup yang korang tinggal lame2 bia sejuk, nanti lemak2 ketul ni la akan muncul.

haaa..hasil dari gabungan 2 jenis minyak ni la yang menyebabkan rasa Fries tu jadi sedap. tapi agak geli la tengok lemak lembu tu kan..:p

bila berita ni tersebar, syarikat2 makanan segera berdepan dengan macam2 kontroversi dan memang dihentam teruk oleh Indian Hindus dan jugak vegi2 yang memang tak tahu kandungan asal minyak yang dorang guna untuk goreng Fries tersebut. then, semua kakitangan McD pun mintak maaf la dan dorang claimed akan tukar guna minyak sayuran pulak.

Sejauh mana sihatnya French Fries?

French Fries ni sedap tapi sebenarnya tak elok untuk kesihatan sebab mengandungi sodium dan lemak tepu. Acryl amide merupakan sejenis bahan kimia yang terhasil apabila bahan yang berkanji tinggi dibakar, digoreng, di'grill' atau di'micro-waved' kan pada suhu yang tinggi.

Sangat2 la karsinogenik; iaitu boleh mengakibatkan seseorang itu mendapat kanser dan ketumbuhan.

kita perlu tahu yang French Fries ni sebenarnya digoreng pada suhu 190°C!

menurut McD, dorang dah pun menjumpai pengganti minyak ni [means, minyak yang lebih sehat/bukan tepu], dan dah start digunakan oleh keseluruhan francais2 McD. tapi tak tahu la kenapa terdapat segelintir pihak atasan McD itu sendiri melarang para kakitangannya dari menyebarkan berita ni dari diketahui pihak pengguna.

hakikatnya bila kita makan Fries yang digoreng menggunakan minyak tepu memang sangat tak elok untuk kesihatan sebab boleh meningkatkan tahap kolesterol yang tinggi dalam badan. then macam2 penyakit akan bertandang.


nak makan boleh, silakan. tapi kontrol2 la sikit. jangan selalu ^_^

1 GOSIP on "Kenapa McD itu Sedap [Fries]"

Siti Norasikin on April 27, 2014 at 4:37 AM said...

dah lama x mkn kt mcd..
balas kunjungan n done follow blog

Post a Comment

 

the secret Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez